Veiligheids folie & beveiliging

Veiligheids raamfolie van Sunblock is over het algemeen een heldere en dus onzichtbare laag folie welke meestal aan de binnenzijde van het glas wordt aangebracht. Een aantal typen folie is ook leverbaar in combinatie met een zonwerende raamfolie.

Door verschillende diktes van het polyester toe te passen kunnen diverse toepassingen bereikt worden:  een 4 mil ( 100 micron ) dikke raamfolie wordt meestal toegepast om glas veilig te laten breken ( anti-shatter film ). Door de folie en de krachtige lijmlaag zullen, indien de ruit breekt, de scherven bijéén gehouden worden. Door de polyester folie zullen er geen scherven of glassnippers in het rond vliegen waardoor letsel voorkomen wordt. Deze folie wordt praktisch altijd aan de binnenzijde van het glas aangebracht, denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderdagverblijven, scholen, glas in de voedsel verwerkende industrie ( HACCP ).

Een 8 mil ( 200 micron ) dikke raamfolie is een inbraak vertragende raamfolie die het vandalen en inbrekers moeilijk maakt om via het glas uw pand binnen te dringen. Doordat de dikke polyester folie is voorzien van een sterk hechtende lijmlaag zal deze krachtig hechten aan het glas. Indien er nu een poging tot inbraak gedaan wordt, wordt deze poging bemoeilijkt omdat de folie de scherven ( indien de ruit al breekt ) bijeen houdt en het glas moeilijk te doordringen is. Door deze verhindering van binnentreding zal men al gauw afzien van de poging tot inbraak. Doordat de folie verlijmd is met het glas zal dit ook schade en letsel  door rondvliegend glas minimaliseren.

Veertien mil ( 350 micron ) dikke raamfolie is een folie welke zijn toepassing vindt in situaties waar kans op explosies e.d. bestaan, denk hierbij aan petrochemische industie, regeringsgebouwen, ambassades, politie bureaus en bankkantoren. Door de opbouw van meerdere lagen polyester is een zeer sterke folie gefabriceerd welke voldoet aan de hoogste eisen.  Door de toepassing van een zeer krachtige lijmlaag wordt de folie verlijmd met het glas en hierdoor ontstaat een zeer sterke maar heldere barrière.

In de meeste gevallen wordt de veiligheidsfolie aan de binnenzijde aangebracht, de vandalen kunnen dan niet proberen eerst de folie te verwijderen om vervolgens aan de slag te gaan.

In sommige situatie is het noodzakelijk de veiligheidsfolie aan de buitenzijde aan te brengen, denk hierbij bijvoorbeeld aan hardglazen gevel panelen welke spontaan breken door Nikkel Sulfide insluitingen (NSI, Nickel Sulphide inclusions ). Hierdoor is het noodzakelijk een folie aan te brengen ( meestal aan buitenzijde van het glas ) die verankert wordt aan het kozijn of ophangsysteem. Bij breuk zal dan de geharde glazen ruit door de folie bijéén gehouden worden en blijven hangen in het ophangsysteem.

Het is trouwens een fabeltje dat met een folie kogelvrij glas gemaakt kan worden: kogelvrij glas bestaat uit zeer veel lagen op elkaar gelamineerd glas met hiertussen kunststof folie lagen.