Lichtstraten en koepels op daken zijn ideaal om licht in uw bedrijfspand of woningen binnen te krijgen, het probleem is meestal dat u ook de zonnewarmte erbij cadeau krijgt.
De lichtstraten en koepels zijn meestal van polycarbonaat kunststof gemaakt en zijn leverbaar in heldere of opalen doorkijk. Omdat kunststof een andere uitzettings coëfficiënt heeft als glas, is het niet mogelijk om een standaard zonnewarmte werende folie te monteren op deze oppervlakken, nog afgezien van de onmogelijkheid om folie te plooien over een dakkoepel*
Als een lichtstraat opgebouwd is uit glas kan hier probleemloos een glasfolie op worden aangebracht.

Er zijn een tweetal oplossingen om de zonnewarmte en het licht te beperken op polycarbonaat lichtstraten. De eerste is een spiegelende folie speciaal voor kunststof. Met deze folie, met vrij doorzicht, kan een zonnewarmte wering bereikt worden van 86% bij montage aan de buitenzijde. Deze folie kan niet gemonteerd worden op koepels, het laat zich niet in twee dimensies plooien.

De andere oplossing is het aanbrengen van Sunblock zonnewarmte werende coating. Doordat deze coating airless wordt aangebracht is het volgen van iedere vorm geen probleem en kan dus ook een dakkoepel worden voorzien van deze coating.
Door het aanbrengen van Sunblock coating, kan een zonnewarmte wering tot 55% bereikt worden met een licht doorlaat van 49%. Deze oplossing draagt een fabrieksgarantie van vijf jaar maar gaat langer mee.
Sunblock zonnewarmte werende coating is ook een ideale oplossing voor het zonnewarmte werend maken van draadglas lichtstraten of panelen.

Een laatste, minder effectieve, oplossing is het monteren van een kunststof paneel onder een lichtkoepel. Dit paneel wordt voorzien van een spiegelende folie waardoor warmte weg gereflecteerd wordt. Het paneel wordt dan binnen, onder de lichtkoepel bevestigd en is eventueel op een later tijdstip zonder schade weer te verwijderen. Omdat de luchtlaag tussen de koepel en het paneel ook opwarmt is deze oplossing minder effectief. De oplossing wordt op de adressen waar het is aangebracht toch zeker op prijs gesteld, de zonnewarmte is aanzienlijk gereduceerd en het brandend felle zonlicht verminderd.

* Polyester folie laat zich maar in één dimensie plooien, over een half ‘pipe’ lichtstraat kan wel een folie gevormd worden maar zodra de koepel naar alle zijden schuin afloopt kan een folie niet meer gemonteerd worden. Als de panelen van een lichtstraat getordeerd zijn kan het monteren van folie